Завершено етап підготовки випуску марки "Україна – В’єтнам"

20 липня 2015

     Із уведенням Великобританією з травня 1840 р. в обіг першої поштової марки світ отримав універсальний засіб відзначення знаменних подій будь-якої країни, пропаганди її досягнень і культурної спадщини. Водночас, українсько-в’єтнамські відносини, що останнім часом за багатьма показниками набули ознак всебічного партнерства, досі у марках відображені не були.

     Ще на початку цього року Товариство "Україна – В’єтнам" ініціювало перед Редакційно-художньою радою з питань видання поштових марок, маркованих конвертів і карток в Україні проведення спільного випуску поштових марок двох країн, після кропіткої роботи ця пропозиція була схвалена.

     Законом України "Про поштовий зв’язок" саме до компетенції зазначеної ради віднесено погодження плану видання українським національним оператором марок, конвертів та листівок. Незалежність, фаховість та об’єктивність рішень органу забезпечується участю в його роботі крім профільних працівників "Укрпошти" також представниками Асоціації філателістів України, Національної спілки художників України, провідними викладачами вищих навчальних закладів сфери культури і мистецтва, визнаними фахівцями з історії, бібліографії та мистецтвознавства.

     16 липня 2015 р. за результатами засідання зазначеного дорадчого органу ініціативу Товариства "Україна – В’єтнам" експертами було підтримано. Зокрема, рада погодила випуск Укрпоштою у 2016 р. поштових марок, присвячений тваринам (рептиліям) з території В’єтнаму, описаним українськими вченими (Gekko badenii, Emydocephalus та Cyrtodactylus paradoxus).

     Таким чином перший етап роботи над випуском марки успішно завершено. Товариство "Україна – В’єтнам" висловлює вдячність МЗС України, Національному ботанічному саду ім. М. Гришка НАНУ, Інституту зоології ім. І. Шмальгаузена НАНУ та Національному науково-природничому музею НАНУ за підтримку зазначеної ініціативи та підготовлені варіанти тематики марок.

     Наступним кроком є погодження зазначеної ініціативи з в’єтнамською стороною. Товариство сподівається на відповідну підтримку громадської ініціативи з боку Посольства Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні та Посольства України в Соціалістичній Республіці В’єтнам.

 52100183.jpg

 Гекон Уликовського або  Золотистий гекон (Gekko badenii)



     Посилання в Інтернеті:

     http://ukrposhta.ua/zasidannya-redakcijno-xudozhno%D1%97-radi-z-pitan-vidannya-poshtovix-marok-markovanix-konvertiv-ta-kartok-v-ukra%D1%97ni