Юлія Ковалів: В'єтнам є перспективним ринком для України

22 лютого 2016

     У Мінекономрозвитку 19 лютого 2016 р. відбулося засідання Української частини Українсько-в’єтнамської міжурядової комісії з питань торгово-економічного та науково-технічного співробітництва під головуванням Першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України, голови Української частини комісії Юлії Ковалів.

     Метою засідання було обговорення актуальних питань співробітництва та пошук перспективних напрямків щодо подальшої взаємодії України з В'єтнамом в економічній сфері, у тому числі щодо усунення наявних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

     "В’єтнам є важливим торговим партнером України в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, який займає 6-е місце за рівнем товарообігу України з країнами Азії. Крім того, це стратегічно-важливий напрямок для розширення нашої присутності на міжнародних ринках, особливо у контексті необхідності диверсифікації експорту, зокрема, в умовах торгової агресії РФ до України", – зазначила Юлія Ковалів.

     На засіданні обговорювався стан реалізації попередніх домовленостей та план співпраці на майбутнє, зокрема, у таких напрямках співробітництва: експорт сільськогосподарської продукції українського виробництва на ринок В’єтнаму, енергетика, машинобудування, металургія, гірничорудна промисловість, авіація, будівництво, науково-технічна співпраця, освіта, туризм, охорона здоров’я, культура, співробітництво на рівні ділових кіл.

     Голова Української частини Юлія Ковалів наголосила на необхідності пошуку шляхів більш ефективного використання взаємного потенціалу для нарощування обсягів торгівлі та інвестицій між нашими країнами та опрацювання з вітчизняними експортерами нових планів і проектів.

     Довідково: За 2015 р. загальний товарообіг України з В'єтнамом склав 338,9 млн дол. США (зниження на 18,6%): експорт (25,7% всього товарообігу) – 87,0  млн дол. США (зниження на 31,1% за рахунок товарів групи продукції рослинного походження, чорні метали), імпорт (74,3% всього товарообігу) – 251,9 млн дол. США, (зниження на 13,2%). Основні товарні групи: телефонні апарати, кава, чай, легка промисловість, пилососи, риба.