Діяльність Товариства "Україна – В’єтнам" за 2011-2012 рр.

13 січня 2013

     Всеукраїнська громадська організація "Товариство "Україна – В’єтнам" опікується розвитком відносин з В’єтнамом понад 46 років, правонаступник Українського відділення Товариства Радянсько-В’єтнамської дружби. Членство в Товаристві індивідуальне і колективне. Серед активістів громадської організації – діячі науки, мистецтва і культури, капітани Чорноморського флоту, керівники заводів і компаній, у тому числі з в’єтнамським капіталом, ректори та викладачі ВНЗ, які готують в’єтнамських студентів та аспірантів. Три трудових колективи і понад десять громадян України – членів Товариства відзначені державними нагородами Соціалістичної Республіки В’єтнам.

     За ініціативи товариства та його активної підтримки у 2011 р. був відкритий прямий рейс з Києва до ХоШиМіна. Перші польоти підтвердили правильність такого рішення, суттєво полегшили міжкультурні і ділові зв’язки між нашими народами.

     Надається практична допомога у роботі на в’єтнамському ринку українських компаній "УкрІнтерЕнерго" (гідроенергетика), "Нова лінія" (торгівля), а також в’єтнамських бізнесменів в Україні, переважно харчових товарів і морепродуктів. Незважаючи на світову економічну кризу 1998 р., завдячуючи активній роботі з 1998 по 2012 рр. оборот послуг між нашими країнами збільшився у 1,2 раза до 7,7 млн дол. США, а товарний імпорт з В’єтнаму – в 1,18 раза. Загальний товарообіг за першу половину2012 року склав 266 млн дол. США. Прямі інвестиції В’єтнаму в Україну склали 7,9 млн, а з України до В’єтнаму – 3,9 млн дол. США.

     ПідегідоюТовариства і найбільшої у В’єтнамі туркомпанії "СайгонТурист", авіаперевізника представники 10 найбільших українських туроператорів, які висловили бажання працювати над розвитком туризму у В’єтнамі, у квітні 2012 р. провели інспекційну поїздку 50 готелів Південного і Центрального В’єтнаму.

     Ведеться робота з популяризації в’єтнамської культури. У грудні 2012 р. Товариством за сприяння асоціації "Во Ко Чуен - Україна" проведено Перший фестиваль в’єтнамських бойових мистецтв в Україні, ведеться робота із створення найближчим часом культурно-ділового центру "В’єтнам - Україна".

     Товариством надається сприяння київській середній загальноосвітній школі № 251 ім. Хо Ши Міна, де ведеться вивчення в’єтнамської мови, організовано кімнату-музей історії і культури в’єтнамського народу, постійно поповнюється його експозиція. З метою покращення матеріальної бази навчального закладу Товариством у жовтні 2011 р. було подаровано комплект інтерактивної дошки разом з комп’ютерною робочою станцією і ліцензійним програмним забезпеченням до неї. У січні 2013 р. дитяча делегація школи за сприяння Товариства та Посольства СРВ в Україні відбула у двотижневе турне по В’єтнаму, в програмі якого поглиблення знань з в’єтнамської мови, зустрічі у в’єтнамських школах з однолітками, поглиблене вивчення культурного надбання країни.

     Товариством надається активна підтримка розвитку тісних зв’язків по лінії культури та науки. Зараз Україна щорічно приймає понад 200 в’єтнамських студентів, навчання проходить близько 1 000 студентів, у тому числі 100 – в рамках Міждержавної угоди. Товариство надає необхідну допомогу щодо першочергової адаптації студентів в Україні. Завдяки тісним зв’язкам національних академій наук України і В’єтнаму, за безпосереднього сприяння Товариства, в 2011 р. випущена спільна монографія щодо зовнішньоекономічної співпраці наших країн.

     Товариство сприяє увічненню пам’яті героїчного подвиг українців, які допомагали в’єтнамському народу під час війни. За його сприяння вийшла книга "Грозное небо Вьетнама" – збірник спогадів ветеранів, що брали участь у бойових діях на території В’єтнаму.

     На протязі всієї діяльності Товариства організовувалися програми для делегацій Товариства дружби "В’єтнам – Україна", в’єтнамським делегаціям випускників українських ВНЗів, представникам в’єтнамського бізнесу. У 2011 р. за сприяння Товариства організовано візит до В’єтнаму представників Союзу жінок України, проведено низку зустрічей, підписано меморандуми про співпрацю. По діловим каналам надавалося сприяння щодо організації офіційних візитів у В’єтнам вищих посадових осіб України, організації відповідних бізнес-форумів.

     Стало традицією спільне проведення заходів, присвячених знаменним датам В’єтнаму, зустрічі нового року за місячним календарем ТЕТа.

     Товариство надає постійну допомогу і сприяння урядовим, громадським та комерційним організаціям України в налагодженні та розширенні співпраці з В’єтнамом. Активно співпрацює з Посольством Соціалістичної Республіки В’єтнам.