Занурення у В’єтнам: підводні скарби чарівної країни

20 березня 2015

     Мандрівникам наполегливо радять відвідати В’єтнам якомога раніше, до початку масового туризму. Така ж рекомендація актуальна й щодо підводного світу цієї дивовижної країни. Найдосвідченіші дайвери приходять у захват від різноманітності, а вчені впадають в екстаз від знайдених у глибинах вод артефактів, нових видів морського життя й інших відкриттів.

     За деякими даними, саме тут, в затоці Ван Фонг (Van Phong Bay) біля Китового острова, відомий французький дослідник Жак Ів Кусто побачив як місцеві нирці за перлами за допомогою трубок залишалися під водою майже вічність, як для нього. Побачене й надихнуло легендарного Кусто на створення спільно з командою однодумців аквалангу, який по-сьогодні дозволяє насолодитися людству цими красотами.

     Вважається, що В’єтнам володіє найбільшим у світі біологічною різноманітністю морської екосистеми. Тут представлені 20 видів морських екосистем, деякі з них – унікальні. Тільки твердих видів коралів налічується більше 400. Для порівняння, у Червоному морі загальна кількість видів – 250. Мурени, каракатиці, восьминоги, білоносі акули, кальмари, скати, вудильники, риби-клоуни, кам’яні риби, паперові риби, морські йоржі, баракуди, морські миші, черепахи, таємничі дюгони, різні види скорпенових, голозябрових молюсків.

     При цьому підводна флора і фауна В’єтнаму не втомлюється підносити подарунки вченим. Наприклад, у затоці Нья Чанг та акваторії біля острова Хон Мун ведуть роботу відразу кілька міжнародних морських науково-дослідних інститутів, фахівці яких постійно відкривають і описують нові форми життя. Зокрема, в 2008 р. було виявлено та класифіковано 4 нових види креветок.

     Багаті води В’єтнаму й на морські артефакти. Міжнародні архіви свідчать, що морські води В’єтнаму були частиною найдавнішого "морського Керамічного шляху", який з’єднував Азію, Європу і Америку близько 1700 років з 1-2 до 17 століття. В’єтнамський дослідник Хо Тан Фан упевнений, що "міжнародний Керамічний шлях, який тягнеться вздовж в’єтнамських територіальних вод, був самим жвавим морським торговельним шляхом сотні років. І він, як і раніше, залишається таємницею В’єтнаму. Тому, ті кілька досліджених або тільки знайдених кораблів, що потонули – це лише незначна частина загальної кількості (потенційних знахідок)". Також, чекають свого часу й кораблі 2-ої світової війни, переважно американські та японські, які лежать у прибережних водах на 50-ти метровій глибині.

     Наразі дайвінг-індустрія В’єтнаму перебуває в стадії становлення. Найбільшу популярність у любителів дайвінгу здобули курорти Нья Чанга і Фукуока, а також порівняно недавно відкриті дайвінг-клуби на курортній лінії між Дананг і Хоян і провінції Куангнам Центрального В’єтнаму.

 

Vietnam Diving.jpg 688__500x_nha-trang-fat-starfish.jpg
694__500x_nha-trang-no-i-have-no-idea-what-these-were.jpg 695__500x_nha-trang-nope-again-no-idea-.jpg


Затока Нья Чанг

     Затока Нья Чанг є одним з найпопулярніших місць для дайвінгу. Розташований в затоці острів Хон Мун і його акваторія є національним морським заповідником та об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Саме навколо цього острова знаходиться більшість точок занурення Нья Чанга. Острів унікальний тим, що рельєф дна навколо нього дозволяє організовувати занурення як для новачків, так і для досвідчених дайверів будь-якої категорії. Шлях до острова пролягає через протоку, де розташовані справжні і дуже мальовничі плавучі села в’єтнамських рибалок.

     Популярними місцями для дайвінга є Овеча скеля (занурення до 40 метрів), Електричний мис (занурення до 45 метрів). Не варто забувати і про знамениті коралові сади, які є унікальними у своєму роді, адже там поєднуються м’які і тверді сорти коралів. Дуже цікавий підводний світ в районі пляжу Мурен і коралового рифу "Веселка". Екстремально крутий спуск має Скеля Козла (практично 40-метрова глибина). Незабутні враження подарують гроти і печери в скелях Мадонни, а також численні острови затоки.

     У 80 км на північ від Нья Чанга знаходиться одна з наймальовничіших заток світу – Ванфонг. Серед численних островів ідеальним для заняття дайвінгом є Китовий острів (також званий острів Онг або Уейл). Навколо нього розташовані безлюдні і білосніжні піщані пляжі і 10 найкрасивіших місць занурення. Саме Китовий острів вважається найкращим у В’єтнамі місцем для дайвінгу. Крім приголомшливого підводного світу, він привабливий ще тим, що у квітні та травні сюди заходять кити. Звідси вій й отримав свою назву.

     Кращий час для дайвінгу в Нья Чанг – з лютого по березень. Природа дарує відмінні умови для подорожей на морське дно: температура води + 23-30 °С, глибина в середньому від 10 до 30 м, прозорість до 20 м.

 

nha-trang-lion-fish.jpg nha-trang-sea-creature.jpg
nha-trang-some-kind-of-moray-eel-peeking-out-of-from-its-hiding-place.jpg nha-trang-blue-starfish.jpg


Острів Фукуок

     Перші кроки в освоєнні мистецтва дайвінгу рекомендуємо робити на острові Фукуок. У північній частині острова є чарівні коралові рифи і підводні скелі. Глибина занурення 5-14 метрів. На протилежному кінці острова є ще 7 місць занурення, де на глибині 10-30 метрів можну потрапити у чарівні коралові зарості, в яких ховаються таємничі господарі місцевих глибин. Основні райони занурень розташовані у північній і південній частині острова, де безліч невеликих острівців.

     Дайвінг на Фукуоку виділяється тим, що крім різноманітності незвичайних яскравих риб і коралів тут немає небезпечних акул.

     Сезон – з листопада по березень (кращий), з вересня по травень (прийнятний). f9e2781c51af46b554fce65b535469a1.jpg


Архіпелаг Кондао

     Кондао – це острів - національний парк. У лісах 14 островів архіпелагу, найбільшим островом якого є Кондао, мешкають понад 100 видів тварин. Морська флора і фауна ще більш різноманітна – 1 300 видів морської фауни є мешканцями її теплих морських вод.

     Острів розташований в 200 км від материка. Занурюватися можна по всьому периметру архіпелагу. Течія дуже сильна, тому рекомендується займатися підводним плаванням тільки досвідченим дайверам.

     Для дайверів тут відкрито десять місць для занурення в океанські глибини за винятком FoggyDalat, де коралові квіти знаходяться біля самого узбережжя на глибині від 3-х метрів. Усі інші пам’ятки підводного світу Кондао перебувають на глибині 20-40 метрів. Під водою знаходиться "Грот Гігантського Окуня" – корабель із повністю збереженими предметами побуту, в якому живе величезний окунь. Води містять велику кількість коралових рибок, акул і різноманітних коралів.

     Острів Уейл приваблює дайверів не тільки величезною кількістю мальовничих гротів і печер, а й знаменитою на весь В’єтнам Черепашачої фермою. Тільки тут ви можете побачити цих чарівних істот у величезній кількості і різноманітності. Незаперечним плюсом острова Уейл є також сприятлива обстановка, в якій навіть новачки відчують себе безпечно.

     Сезон – з березня по червень (кращий), з лютого по серпень – (прийнятний).

Thumbnail.ashx.jpg



В'єтнам чакає на вас, дайвери!!!