Колишній український "локшинний магнат" зробив виклик Xiaomi

4 січня 2019

 

     Один з найбагатших людей В'єтнаму, що "зробив" свій статок в Україні, запустив виробництво смартфонів і будує tech-екосистему.

     Найбільша за ринковою вартістю в'єтнамська компанія Vingroup (належить бізнесменові Фам Нхат Вуонг) відсвяткувала запуск своєї першої лінійки смартфонів в Хошиміні. Новий бізнес знаменує собою новий помітний крок для Vingroup, конгломерату, який вже працює в різних галузях, таких як нерухомість, роздрібна торгівля і охорону здоров'я, пише Forbes.

thumbnail-tw-20190103162822-4622.jpg 

   "Ми хочемо вкладати значні кошти в дослідження і застосування нових технологій і методів, що сприяють становленню В'єтнаму на карті світу", - сказав Нгуєн В'є Куанг, віце-голова і виконавчий директор Vingroup.

     Vingroup представила свої чотири моделі смартфонів під торговою маркою Vsmart у середині грудня. Телефони повинні бути доступними для споживачів у В'єтнамі, а також на зарубіжних ринках, таких як Росія і Іспанія. На внутрішньому ринку ціни на телефони були встановлені на рівні 107 – 270 дол. США.

     Приблизно в той же час Група компаній також повідомила, що їй належить 51 % акцій іспанського виробника смартфонів BQ. Компанія, що базується в Мадриді, дотримується стратегії, аналогічної китайської Xiaomi, яка продає телефони з висококласними характеристиками, зберігаючи при цьому ціни на вкрай низькому рівні.

     VinSmart, підрозділ, що виробляє телефони в партнерстві з BQ, також повідомив, що досяг угоди про права інтелектуальної власності з Qualcomm – американською компанією по виробництву напівпровідникового і телеком-обладнання. Ця угода є частиною більш широкого партнерства, яке дозволить двом компаніям працювати над створенням більшої кількості смартфонів, пристроїв 5G, IoT, штучного інтелекту (AI) та автомобілів.

     Метою Vingroup є вихід за межі своєї промислової бази і розвиток екосистеми електроніки та інтелектуальних пристроїв.

     "Це чудова траєкторія для компанії, яка була заснована Фам як бізнес з виробництва локшини швидкого приготування в Україні ще в 1990-х роках", – пише Forbes.

     Нагадаємо, Vingroup була заснована Фам в Україні в 1993 році як Technocom. Спочатку виробляючи сушені продукти, такі як локшина швидкого приготування, в основному під брендом "Мівіна", у 2000 році компанія почала свою діяльність у В'єтнамі. Всього у Vingroup 48 дочірніх компаній.

     З 2007 року Vingroup котирується на фондовій біржі Хошиміна.

     У 2010 році Vingroup продала Nestlé свою українську компанію за 150 млн. дол. США.


За матеріалами "Ліга".