Найдивовижніший готель світу – у Далаті

23 вересня 2015

     Вирішуючи куди поїхати на відпочинок, туристи часто витрачають значну кількість часу на пошуки готелю. Він повинен бути одночасно комфортний, зручний, доступний за ціною, з гарною сантехнікою, чистими простирадлами і відрізнятися від попередніх "Хілтонів" і "Хаят", в яких зупиняєтеся щоразу. Іноді деякі місця варто відвідати саме через готель.

     Однією з головних пам’яток курортного міста Далат у В’єтнамі є химерний будинок-готель під назвою "Hang Nga Guesthouse", який в народі більше відомий як "crazy house" (божевільний будинок) – настільки він незвичайний. Тут вашому погляду постануть звивисті кімнати, з’єднані різноманітними сходами і переходами, вікна неправильної форми, каміни у формі тварин, бра у вигляді ліхтариків і багато іншого.

     Цей будинок спроектувала архітектор на ім’я Данг В’єт Нга – донька одного з в’єтнамських партійних вождів, яка прожила 14 років у СРСР. Сама Данг В’єт Нга ось як описує історію створення та філософію будинку:

     "Ні для кого не секрет, що протягом останнього часу оточуючий нас природний світ виявився дуже сильно змінений і, місцями, знищений. Це стосується як В’єтнаму, так і всієї земної кулі. І розплата вже приходить ...

     За допомогою своїх архітектурних робіт я намагаюся закликати людство під лоно нашої Природи, встати на її захист, використовувати її блага, але не змінювати її саму і не знищувати.

     Після отримання диплому Московського архітектурного університету (1959-1965), перебуваючи в аспірантурі (1969-1972), я повернулася в Ханой, де працювала за фахом. У 1983 році я перевелася в Інститут будівельного дизайну в Далаті. Місто мені надзвичайно сподобалося своїми рідкісними по красі пейзажами, внутрішнім спокоєм, м’яким кліматом і, що важливо, теплотою і приємною вдачею його мешканців. Всі ці фактори сформували моє рішення остаточно сюди переїхати.

     По закінченні розробки державних проектів, я вирішила попрацювати на своє задоволення і за допомогою архітектури дати вихід своїм мріям. Вілла Hang Nga (Місячна) стала втіленням цього бажання.

     При проекті вілли я відійшла від традиційних принципів побудови з використанням звичних прямих ліній і прямокутних площ. Навпаки, я стала планувати приміщення довільних форм без найменшої прихильності до класичної школи. Так з’явився цей комплекс, де крім екзотичного парку та замку з гвинтовими сходами, розташовано 10 різноманітних готельних номерів, готових у будь-який момент прийняти постояльців.

     Вілла "Hang Nga" або "Crazy House" (як вона згодом стала називатися) висловлює мій стиль в житті і в роботі, але в той же самий час є новим креативним напрямом в архітектурі. Її будівництво почалося у 1990 і тривало до 2010 року. Архітектура вілли насичена елементами природи: печери, коріння дерев, гігантське павутиння, велетенські жирафи. У казковому замку знаходяться теплі комфортабельні кімнати з усіма зручностями. Це дозволяє представити Місячну віллу одночасно як пам’ятку, гідну окремої екскурсії, так й як готель.

     Кожна людина мріє про незалежність і свободу. Мій вираз цих якостей – в архітектурі!".

     Заїжджаючи в цей готель, ніби опиняєшся серед героїв роману Даніеля Дефо "Робінзон Крузо". У середині п’ятиповерхової баштової будівлі знаходяться кімнати постояльців. Комплекс складається з трьох будівель, що нагадують гігантські нісенітні пні. Перебуваючи у номерах складається враження, що стіни "перетікають в підлогу". Через це готель в народі прозвали "Божевільним будинком". По периметру готелю розташована жива огорожа з небачених тварин і міфічних істот. Тваринна тема поширюється і на інтер'єр кімнат: в одній орел висиджує гігантське яйце, в іншій – величезний мураха або жираф. Все це намалювали місцеві в’єтнамські художники. Будьте уважні, у номерів верхніх поверхів відсутня стеля, проте їх гості можуть безперешкодно милуватися зірками. А ще іноді заважають туристи, які приїжджають відвідати місцеву галерею мистецтв, але якщо не звертати на них уваги, відпочинок в готелі пройде на всі 100!

     Провести добу в такому готелі коштує до 80 доларів США, що задорого для в’єтнамців, тому частина кімнат зазвичай пустує. Місячна вілла більше виконує функцію музею, ніж готелю. Завдяки своїй нестандартній архітектурі, будинок-готель "Hang Nga Guesthouse" в Далаті увійшов до десятки найдивовижніших готелів світу.

1-Hang Nga.jpg

2-Hang Nga.jpg

3-Hang Nga.jpg

4-Hang Nga.jpg

5-Hang Nga.jpg 6-Hang Nga.jpg 7-Hang Nga.jpg

8-Hang Nga.jpg
9-Hang Nga.jpg

10-Hang Nga.jpg

12-Hang Nga.jpg

15-Hang Nga.jpg

14-Hang Nga.jpg

17-Hang Nga.jpg

18-Hang Nga.jpg

19-Hang Nga.jpg

20-Hang Nga.jpg

21-Hang Nga.jpg

22-Hang Nga.jpg

23-Hang Nga.jpg

25-Hang Nga.jpg

31- Hang Nga.jpg

27-Hang Nga.jpg

28-Hang Nga.jpg


32-Hang Nga (1).jpg

33-Hang Nga.jpg

34-Hang Nga.jpg

36-Hang Nga.jpg

35-Hang Nga.jpg

37-Hang Nga.jpg

870_638_fixedwidth.jpg

672_870_fixedwidth.jpg